Am pornit de dimineață hotărâți să vedem cât mai multe locuri. Drumul șerpuia printre sate. Am observat că si în ceea ce priveste circulația, aceeași singură si unică regulă se aplică: să fii primul. În rest… nu există semnalizare stânga sau dreapta, prioritate sau privitul în oglinda retrovizoare. Dunga continuă e doar pentru a știi unde este mijlocul drumului si mai mereu e între roțile mașinii. Dintre toate localitățile ce se perindau în urma noastră, mi-a atras atenția în mod special una. Connaționalii mei vor înțelege de ce. 😉
Prima oprire, pauză de cafea cu un prieten maltez, ce abia l-am cunoscut. Ne recunoaștem între noi ca highlanderii :))
Ce am observat, mi-a plăcut si am învățat de la el? De la Gordon? Un tip autentic, direct si fără mască. L-am cunoscut prin prietenul meu Răzvan, ei fiind colegi în misiune. Asta îmi confirmă faptul că începem să atragem oameni care sunt pe aceeași lungime de undă cu noi, că prietenia prin alianță se poate si că duce la crearea unei rețele.
Am continuat pe drumul național care era surprinzător de bun. Pe de altă parte trebuie să spun că grădinile si casele mi-au părut cam neîngrijite, cam lăsate pârloagă, vorba lui tata. Răzvan mi-a povestit că situația se explică oarecum prin faptul că în Georgia, femeia are obligația de a întreține casa, iar bărbatul nu prea face mare lucru pe acasă. În contra-partidă… sexul oral după căsătorie este strict interzis în Georgia. Interzis de cutume sociale si de religie. Am observat de asemenea că din unele puncte de vedere aici animalele domestice sunt mai libere. Mai libere în sensul că pare că nimeni nu ar avea grijă de ele. :)) Acestea umblă nestingherite pe sosea așa că lecție Învățată: niciodată noaptea pe motocicletă în Georgia. O altă caracteristică e acea țeavă galbenă pe care o vedeți în partea stângă a fotografiei. Este conducta de gaz…care între localități e subteran… dar nu înțeleg încă de ce, imediat ce intră în localitate este scoasă la suprafață, potrivindu-se ca nuca în perete cu peisajul.
Am ajuns într-un final si la prima noastră destinație, Canionul Okatase. Aici am avut parte de prima “contradicție”. Dacă drumul până aici mi-a dat impresia unei țări în care nivelul de trai si puterea financiară a satului nu sunt prea ridicate, ceea ce au fost capabili să construiască aici m-a lăsat fără cuvinte. Mai mult de atât, luând în calcul prețul biletului (17,25 GEL, aproximativ 5 EUR), singurul scop al construcției este de a da posibilitatea omului să admire măreția acestui loc. Un aspect interesant a fost faptul că pentru cetățenii Georgieni sau cu rezidență în Georgia, prețul era redus la jumătate.
Okatse Canyon este unul dintre cele mai pitorești obiective turistice din zona Kutaisi. Anterior, era un loc puțin cunoscut, greu accesibil, dar site-ul a fost dezvoltat recent și a fost construit un pod suspendat peste defileu. Astăzi, este una dintre cele mai populare destinații pentru excursii de o zi din Kutaisi. Canionul își primește numele din râul Okatse și are o lungime de 3 km și o adâncime de aproximativ 50 m. Punctul culminant al canionului este o pasarelă de aproximativ 1 km lungime, care se termină pe o platformă de vizionare care oferă o priveliște uluitoare asupra naturii înconjurătoare.
Accesul la Okatse Canyon se face prin satul Zeda-Gordy. Centrul de vizitatori al canionului este situat la marginea acestui sat. Acolo, puteți cumpăra bilete și puteți vedea un model mare de canion. Din centrul vizitatorilor, trebuie să parcurgeți 2,5 km pentru a ajunge la începutul podului suspendat. Există si varianta cu un taxi local, dar cum nu am încercat-o nu vă pot povesti despre ea. Așadar, lungimea totală a traseului din centrul vizitatorilor până la canion și înapoi este de aproximativ 7 km.
Drumul spre canion trece printr-o frumoasă zonă de pădure. Plimbarea este foarte plăcută, deoarece calea este în principal descendentă – dar reversul medaliei… la întoarcere, ar trebui să fii pregătit pentru o ascensiune constantă.
În sfârșit, începe în sine Canionul Okatse: mai întâi a trebuit să îmi fac curaj. Vă fac o confidență, nu mă simt foarte confortabil la înălțime. De aceea, pentru a îmi învinge această frică am si sărit cu parasuta în trecut. Dar asta va face subiectul unei alte povesti spumoase, vă promit.
În fotografie nu se vede dar genunchiul drept îmi cam tremura :)))
Există o scară lungă în jos, urmată de o pasarelă îngustă din oțel care se desfășoară de-a lungul pereților canionului și atârnă mulți metri deasupra solului. Dacă vă este frică de înălțime, ca si mie, este posibil să găsiți acest lucru destul de intimidant! Pasarela este suficient de largă pentru ca două persoane să meargă cot la cot, iar deplasarea este permisă doar într-o singură direcție. La sfârșitul pasarelei, veți găsi o platformă de vizionare sub forma unei macarale cu bara atârnată chiar deasupra centrului defileului. Această platformă oferă cea mai bună vedere asupra naturii înconjurătoare și a râului Okatse de mai jos, care curge de-a lungul fundului canionului.
Locul te îndeamnă la meditație așa că până si Paznicii au introdus în programul lor de lucru obligația de a face o sesiune de meditație de 30 de minute la fiecare 3 ore lucrate:
Ce am înțeles din această experiență? Că la marginea fricii…dincolo de capătul fricii, se află extazul. Dumnezeu a pus cele mai minunate lucruri imediat dincolo de bariera fricii noastre. Când ai curajul de a păși dincolo de bariera fricii tale, lucruri minunate se vor revela în calea ta. Așa a fost si cu Okatase canion. Atunci când mi-am făcut curaj să pășesc pe pasarelă si abia când mi-am mutat atenția de pe frica mea pe ceea ce era în jurul meu, măreția, vibrația si frumusețea locului mi s-au arătat în totul lor. Okatase canion, este unul din acele locuri în care îți dai seama de norocul pe care îl avem că putem experimenta viața si în această formă. Si… Do not let the FEAR of something happen, mare nothing happen!
Va urma…
Ionuț MIHALACHE