A trece printr-o despărțire nu e o simplă plimbare prin parc!

mihaela-radulescu-inimaCu toții am trecut sau vom trece printr-o despărțire măcar o dată în viață. Este probabil parte din drumul pe care este necesar să îl parcurgem pentru a afla ce este iubirea și compasiunea, pentru a putea ajuta mai târziu pe alții care trec prin aceeași experiență. Abia când ai fost acolo poți înțelege pe alții, chiar dacă experiențele nu sunt niciodată identice ci cel mult similare. Dar a putea spune cuiva, am fost acolo știu cum e și te înțeleg, poate ajuta enorm uneori. A trece printr-o despărțire nu e o simplă plimbare prin parc. Iar dacă cunoașteți pe cineva care trece prin asta, oferiți-i compasiune și răbdare pentru că această “plimbare” va dura cu siguranță mai mult decât vă așteptați voi să dureze.

Dragostea pentru o persoană cu care nu poți fi împreună te devastează literalmente – în așa măsură încât simți pur și simplu că îți este imposibil să mergi mai departe. Persoana cu care mergi seara în gând la culcare și pe care o găsești dimineața la trezire în gândul tău, poate fi motivul celei mai mari bucurii sau celei mai mari suferințe ale tale.

A vindeca o despărțire dureroasă este asemănător cu a vindeca o dependență. Pentru că deodată dispare ceva ce aducea bucurie în viața ta. Este foarte dificil să te obișnuiești cu situația de a nu mai vorbi cu cineva cu care erai obișnuit să vorbești zilnic. Și atunci ce faci? Asemeni unui dependent de droguri care înlocuiește drogul cu metadonă, înlocuiești prezența persoanei cu amintirile cu ea și ajungi să o idealizezi. Ajungi să uiți motivul pentru care nu mai sunteți împreună, îți vei aminti doar momentele frumoase și ajungi să te hrănești cu amintiri, să trăiești în trecut cu gândul la viitor, dorind ca prezentul să dispară. Nu e un loc în care să fie plăcut să trăiești, credeți-mă, așa că nu-i judecați pe cei ce se află acolo. Te trezești cu timp pe care nu știi cum să îl folosești. Asemeni unei dependențe, fiecare like primit de la ea/el pe Facebook, fiecare convorbire cu ea/el, fiecare veste pe care o primești despre ea/el este asemeni unei noi doze. Doză care îți dă putere până la următoarea perioadă de ”liniște”(în care persoana dispare) și îți alimentează speranța. Speranța într-o despărțire poate fi extrem de distructivă și de nocivă. A visa este necesar, dar a îți face speranțe deșarte este egal cu a-ți bloca viața.

2019-11-17 22.30.22 462Dacă te afli acolo…. singurul sfat pe care îl pot da este să nu te minți singur… să accepți realitatea, să lași o persoană să plece dacă a ales asta și să nu cerșești dragostea. Înțelege că nimeni și nimic pe lumea asta nu îți poate lua ceea ce a fost menit pentru tine! Umple timpul cu lucruri care îți fac plăcere să le faci și fă-le cu dragoste. Pune în activitățile tale toată dragostea pe care simți că acum nu ai cui să o dai, fă acte de dăruire. Pentru că știu… simți că nu poți trăi în absența iubirii și a manifestării ei.

Prin cele mai dureroase experiențe putem învăța cele mai valoroase lecții. Și poate că nu există greșeli cu adevărat, în special dacă greșelile ne-au învățat ceva esențial despre noi – cine suntem, pe cine iubim, ce ne rănește. Și chiar dacă nu am vrut ca o iubire să se încheie, poate că a fost destinul. Poate că trebuia să ni se frângă inima pentru a ne2019-11-17 22.30.22 507 pregăti pentru iubirea vieții. O greșeală adevărată este o relație prea toxică pentru tine, o relație pe care trebuia să o lași în urmă cu mult timp înainte, chiar înainte de a te face să suferi. Dar nu ai putut renunța la aceasta, dintr-un motiv sau altul. Nu pentru că persoana respectivă era potrivită pentru tine, ci pentru că era nevoie ca lucrurile să se întâmple astfel, pentru a învăța ce este iubirea adevărată. Indiferent de câte ori ai merge înapoi pentru a face lucrurile să funcționeze, nu vor merge niciodată. Pentru că nu a fost să fie. Relația trebuia să se termine. Scopul său a fost să te zdruncine, să te facă atât de disperat încât să fii nevoit să te transformi și să-ți schimbi complet viața.

2019-11-17 22.30.22 381Mereu am crezut că a fost un proces prin care m-am descoperit pe mine și am aflat cine sunt. Mai întâi am descoperit că scrisul îmi ajută și așa s-a născut o carte. Acum, pentru a face liniște în vacarmul gândurilor și a umple ”golul” lăsat, am apelat la pânză și penson și am descoperit că îmi place să pictez. M-am înșelat… nu este un proces de autocunoaștere, ci unul de creație. Zi de zi, prin alegerile pe care le facem ne creăm, decidem cine vrem să fim. Zi de zi, m-am creat pe mine cel de azi. Am învățat din ce nu am făcut optim pentru a putea fi cu adevărat un dar în viața cuiva.

Vindecarea nu este un proces care are loc peste noapte. Are nevoie de mult timp, de energie și de voință. Este o decizie constantă de a te dezice de toată toxicitatea din jurul tău și de a deveni mai puternic, astfel încât dezamăgirile să nu mai existe în viața ta, atât cât se poate. Este important să știi că poți iubi pe cineva, dar este la fel de important să pleci cu capul sus dacă știi că meriți mai mult. Iar iubirea vieții tale este după colț, așteptându-te să te vindeci și să te întregești. Iar atunci când îți vei întâlni adevărata dragoste, nu vor exista întrebări, dramă, nopți nedormite. Va fi o dragoste care calmează și care îngrijește. O dragoste care îți arată de ce au eșuat toate relațiile anterioare.

Pentru că toate lucrurile prin care ai trecut, fiecare relație sau experiență proastă, doar pavează calea către persoana destinată să fie cu tine. Iar această dragoste te va ridica. Pentru că asta face dragostea adevărată. Scoate ceea ce este mai bun din oameni la suprafață.

Și eu, am lăsat o ușă deschisă… însă înțelege că în viața ta, vine momentul în care trebuie să iei o decizie, întoarce pagina, scrie o altă carte sau doar închide-o.

2019-11-17 22.30.22 350

Alege să nu mai fii o iubire de rezervă. Să nu fii doar o iubire viitoare, ”Dacă nu va fi bine unde sunt acum atunci mă voi întoarce la tine sau te voi alege pe tine! Vreau să fiu cu tine, dar nu acum!”.

Da, atunci când iubești, ceea ce faci nu trebuie să depindă de ce face celălalt. Dar iubirea presupune reciprocitate. Nu e natural să traversezi oceanul pentru cineva care nu e dispus să traverseze strada!

Acum înțelegi ce vreau să spun? Dacă chiar iubești, atunci alege acea persoană în fiecare zi. Nu doar în Weekend și pe urmă uită de ea toată săptămâna. Nu doar în timpul săptămânii și pe urmă uită de ea întreg Weekend-ul. Și cel mai important, confirmă prin fapte și sentimente această alegere!

Viața nu este doar momente perfecte, vor exista și discuții în contradictoriu și zile în care nu vă suportați. Acest lucru este normal. Uneori o casa e prea mică pentru o singură lume, da-păi pentru două… Dar nu lăsa niciodată contradicția de azi să afecteze comunicarea și iubirea de mâine. Pentru că vor fi momente când îmbrățișarea lui.. sau a ei, va fi singurul lucru de care vei avea nevoie și care îți va umple sufletul de liniște și pace.

Dincolo de fluturii în stomac și de îndrăgosteală, dragostea de cuplu se rezumă de fapt la2019-11-17 22.30.22 337 un singur lucru, simplu și comun. E ceva ce este necesar să fie făcut în comun. Acest lucru mic, este ALEGEREA.

Ne alegem unul pe celălalt constant.  Alege-l pe cel de lângă tine, iubește-l, respectă-l, alege-l în fiecare zi a lui Dumnezeu, atât timp cât simți că îl iubești.

Nu am dat nici eu mereu senzația de încredere sau că am făcut o alegere clară. Drept urmare prin metoda ”bat șaua să priceapă calul” am primit următorul mesaj: “Dacă vrei să intri în viața mea, UȘA e deschisă. Dacă vrei să ieși, e tot deschisă. Un lucru este cert: să nu stai în ușă, te rog, că blochezi traficul!” Am înțeles, acceptat și aleg să fac tot ce ține de mine pentru a fi foarte clar în alegerile mele.

Acum știu că a iubi un om nu înseamnă să-i greșești și să-i declari mai apoi dragoste, nu înseamnă să-l rănești și să-i spui că a fost doar o greșeală, nu înseamnă să-i dai motive să plece pentru ca mai apoi să spui că te-a părăsit din motive egoiste.

A iubi un om nu înseamnă să-i greșești știind că te va ierta mereu, dar înseamnă să faci tot posibilul să fii un om cât mai bun pentru a răni de cât mai puține ori. Nu înseamnă să te lași așteptat știind că vei fi așteptat, ci să fii mereu prezent, chiar și când nu ești fizic acolo. Nu înseamnă să ceri mereu mai mult de la celălalt, ci să te oferi pe tine însuti fără să-ți fie teamă că vei fi judecat.

Iubirea e despre altceva, în special despre încredere și respect, căci fără ele nimic nu poate fi sigur într-o relație, poate doar eșecul, despărțirea. Şi a iubi mai înseamnă să îi oferi omului drag motive pentru a-ţi rămâne alături, nu pentru a pleca mai departe prin viaţă cu sufletul frânt.

Avem nevoie de oameni care se străduiesc să fie mai buni, care nu mint şi nu amăgesc, care iubesc sincer, care nu rănesc şi care îţi oferă motive să rămâi.  De astfel de oameni avem nevoie pentru că aceşti oameni, în gesturi mărunte îţi oferă de fapt iubirea. Un mic dejun pregătit și nu comandat de la recepție dimineața, e un act de iubire. În farfuria respectivă vei găsi nu doar hrană pentru corp ci și pentru suflet.

Așa că dacă acum ești singur… și despărțirea îți macină până la durere fizică inima, dacă atunci când te întorci acasă ai ajuns să auzi tăcerea lucrurilor, ai ajuns să știi cu adevărat ce e singurătatea și dorul. Dar vreau ca tu să mai știi că lumea nu se termină aici. Nici a ta, nici a lui sau a ei. Nu ești singurul care a trecut prin așa ceva și dacă alții au reușit…  și tu cu siguranță vei reuși. Vorba aia, Dacă Viorica Dăncilă a reușit să ajungă în turul doi… atunci și noi suntem capabili de orice. Toate persoanele care au trecut prin viața ta ți-au fost antrenori ce te-au pregătit pentru acea relație în care te vei simți ”acasă”.

Un lucru e sigur că nu trebuie făcut: Nu te arunca imediat într-o relație doar de frica singurătății. Cu siguranță nu ai bea otravă doar pentru că îți este sete. Și nici nu intra nevindecat pentru că e posibil să sângerezi pe oameni care nu te-au rănit.

Așa că…

Fii singur până găsești pe cineva care vorbește despre tine prietenilor săi, familiei sale, colegilor – literalmente tuturor. Fii singur până găsești pe cineva care este mândru și demn de tine.

Fii singur până găsești pe cineva care abia așteaptă să te vadă, dar nu pentru că vrea să te controleze, ci pentru că îi este bine cu tine.

Fii singur până găsești pe cineva căruia îi este dor de tine când nu ești în preajmă și nu pe cineva care uită de tine pentru un weekend întreg.

Fii singur până găsești pe cineva care este mândru de tine, care te inspiră, care dorește să fii mai bun și vrea să te ajute cu asta. Fii singur până găsești pe cineva care îți anulează toate complexele și îți îmbunătățește stima de sine.

Fii singur până găsești pe cineva care nu va încerca să facă totul de dragul tău ci doar atât cât este necesar iar pentru restul te va ajuta să faci singur și te va privi cu admirație la urmă de pe margine pentru reușita și creșterea ta.

Iar pentru cel ce alege să plece, referitor la a alege să nu intri pe ușă, eu aleg să o spun puțin altfel. Dacă nu ești gata sau nu vrei să faci această alegere sau simți că nu mai este cazul, nu este nici o problemă este omenesc să vrei să mergi pe drumul tău. Este și asta o formă de a fi autentic și sincer cu celălalt. Dar atunci lasă-l să plece. Nu ești singurul om de pe Pământ. Va întâlni cu siguranță pe cineva care îl/o va alege într-o bună zi și va continua să o facă în fiecare zi, și…. pe amândoi iubirea vieții vă așteaptă după colț(decizie).

BLOG 06n

Ionuț MIHALACHE

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s