Există un citat pe undeva, care spune „Filmele Disney ating inima, dar filmele Studio Ghibli ating sufletul.” Aș spune că de fapt filmele lui Hayao Miyazaki, ating sufletul. Spirited away este cel mai apreciat film al său și deși a fost lansat în 2001, încă se află pe primul loc la încasări. Cu toate acestea, întrebat fiind despre motivația din spatele filmului, Hayao a spus că: ”Am creat o eroină care este o fată obișnuită, cineva cu care publicul poate simpatiza. Nu este o poveste în care personajele cresc, ci o poveste în care ele se bazează pe ceva ce există deja în interiorul lor, scos la suprafață de circumstanțe particulare. Îmi doresc ca tinerii mei prieteni să trăiască așa și cred că și ei au o astfel de dorință”. Cât de des putem spune că un film a fost realizat pentru fete tinere, mai degrabă decât pentru bani sau pentru publicul țintă?
Un lucru remarcabil pe care l-am aflat despre film, este că Hayao Miyazaki l-a desenat fără să aibă un scenariu deja scris. El spunea că „Nu am povestea terminată și gata când începem lucrul la un film”. „Nu eu sunt cel care face filmul. Filmul se face singur și nu am de ales decât să-l urmez.” M-a dus cu gândul la Michelangelo care spunea că ”În fiecare bloc de marmură se află o statuie și e treaba sculptorului să o descopere”. Așa cum Michelangelo în modestia sa pretindea că nu face decât să dea la o parte surplusul de marmură și Hayao pretinde că nu creează povestea ci doar o dezvăluie.
Dacă ar fi să rezumăm, la suprafață este povestea unei fetițe de 10 ani Chihiro, aflată într-o ”călătorie” în lumea spiritelor cu scopul de a-și salva părinții. Nu există personaje complet negative sau pozitive, ci doar în transformare. Sunt multe scene care portretizează direcții mai bune sau mai puțin bune în care ne îndreptăm ca și umanitate. Light-motivul filmului pentru mine? Dragostea și generozitatea, gesturi și fapte făcute doar din prietenie sau dragoste fără acel ”mie ce îmi iese la faza asta?” Dragostea și generozitatea este calea prin care toate personajele din acest film vor ”crește”.