Howl’s moving castle

HOWL’S moving castle este un film de animație regizat de Hayao Miyazaki. Deși a fost produs în 2004, abia acum a ajuns în calea mea la recomandarea cuiva drag mie și care îmi vorbește “limba”. De aceea curiozitatea de a-l vedea a fost cu atât mai mare.

Hayao Miyazaki este un regizor de film japonez, producător, scenarist, autor și artist manga. Printr-o carieră care s-a întins pe cinci decenii, Miyazaki a atins faima internațională în calitate de povestitor iscusit și ca producător de lungmetraje de animație. Miyazaki a fost descris drept combinând elemente ale lui Walt Disney, Steven Spielberg și Orson Welles. În 2002, criticul american de film, Roger Ebert, a sugerat că Miyazaki ar putea să fie considerat unul din cei mai buni realizatori de animație din istorie, lăudând profunzimea și artisticitatea filmelor sale.

776859EE-9BA4-4A00-8C0E-45A5D0197ACCHOWL’S moving castle este o poveste de dragoste între o tânără de 18 ani pe nume Sophie, blestemată de o vrăjitoare să fie în corpul unei femei bătrâne de 90 de ani și un magician pe nume Howl. Sub blestem, Sophie își propune să-și caute norocul, ceea ce o duce în castelul mișcător al lui Howl. În castel, Sophie întâlnește demonul de foc al lui Howl, pe nume Calcifer. Văzând că este sub blestem, demonul face o înțelegere cu Sophie – dacă îl va ajuta să rupă contractul pe care îl are cu Howl, atunci Calcifer o va ajuta să ridice blestemul pe care Sophie îl are pentru a redeveni tânăra de 18 ani. Howl este un vrăjitor căruia i-a fost furată inima de un demon. El locuiește într-un castel aflat în continuă mișcare. Eforturile sale de a se regăsi includ formarea unei „familii”. Printre aceștia se numără acest prietenos demon de foc  numit Calcifer și tânărul ucenic Markl .

Ce este deosebit la personajele din acest film? Faptul că nu există personaje pozitive sau negative. Fiecare are și o latură întunecată, fiecare este într-un proces de transformare. Ce este remarcabil? Că fiecare este acceptat așa cum este, că fiecăruia îi este privită în special latura pozitivă. Dualitatea este doar o creație a minții. Doar mintea are nevoie să separe lucrurile în bun și rău, alb și negru, dragoste și ură, corect sau incorect și lista poate continua. Dualitatea apare doar în starea de separare și cauzează suferință pentru ambele părți. De ce? Pentru că ea generază judecată, conflict și frică.
E drept, în film apare lupta, dar calea spre pace și regăsire este în final iubirea și acceptarea celuilalt în totul său.

Dați timp din viața voastră acestui film, nu veți regreta. Vă veți ridica schimbați după ce îl priviți. Nimeni nu poate schimba lumea de unul singur. Dar ne putem schimba modul în care o percepem. Începând de la fiecare din noi, efectul va fi de domino și lumea se va transforma și ea.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s