Dincolo de frică!

Am promis la începuturile acestui blog că nu voi scrie decât atunci când voi simți că am un mesaj de împărtășit, ceva cu adevărat de spus. Pentru cei care m-au întrebat de ce nu mai scriu sau au așteptat rânduri, gânduri de la mine, așa se explică pauza…

Vreau să împărtășesc cu voi trei gânduri, mesaje pe care simt că le-am primit pentru a le da la rândul meu mai departe: Cum putem elimina frica și cum ne poate ajuta liniștea să trecem peste această perioadă; Ce înseamnă pentru mine această experiență, și nu în ultimul rând, unde cred eu că ne îndreptăm. O voi face prin intermediul unei serii de articole din care primul este acesta. Sper să vă fie cu folos și vă doresc vouă cât și mie, călătorie plăcută și interesantă!

Cum putem elimina frica și cum ne poate ajuta liniștea să trecem peste această perioadă

Sunt un optimist! După unii, chiar prea optimist. Port ochelarii optimismului e adevărat, dar asta nu înseamnă că ei mă fac să nu văd realitatea sau problemele din jurul meu. Ei doar mă fac să văd și soluții, să văd și o parte pozitivă și în evenimentele mai puțin plăcute din viața mea. Asta m-a determinat să încerc să dau acum și celor din jurul meu din optimismul meu. Să încerc să îi conving să aibă o atitudine pozitivă în această perioadă deosebită ce a apărut în calea noastră. Acum, nu mai cred că a fost cel mai bun sfat pe care l-am putut da. De ce? Pentru că a te strădui să ai o minte pozitivă atunci când ești inundat de frică, poate crea un stres și o luptă în plus. Cred că cea mai bună soluție ar fi acum să ne străduim să ne liniștim mintea. Să aducem liniște în gălăgia gândurilor noastre. Făcând asta, vom înlătura frica iar corpul nostru va avea energie și liniște să facă ceea ce știe el cel mai bine să facă: să se protejeze și să se mențină sănătos. Dacă am conștientiza că suntem mai mult decât corp și că acest trup este casa temporară a sufletului nostru, am avea mult mai multă grijă de el. Ni s-a dat în dar un mecanismsoul biologic extraordinar pentru a-l folosi ca mijloc pentru a experimenta viața pe pământ. Pe lângă grija față de alimentele pe care le folosim pentru a ne hrăni, este necesar să avem grijă și de hrana informațională pe care i-o administrăm. Stă în puterea noastră să decidem ce pagini web să accesăm, ce canale tv să urmărim, alături de ce persoane să ne petrecem timpul și ce gânduri  să avem preponderent.

Pe lângă pericolul generat de acest virus, un alt pericol este această stare constantă de teamă. Nu e de mirare și nici de condamnat că a apărut această teamă. De ce? Pentru că ea apare din senzația de lipsă de control pe care o avem. A apărut deodată în viața
noastră această mică particulă microscopică, pe care nu o vedem și care ne-a reamintit cât de vulnerabili suntem și cum se poate termina viața în această forma în orice moment. Chiar dacă de fapt această incertitudine sau posibilitate era la fel de prezentă și înainte, fiind prinși în vâltoarea vieții, nu o conștientizam. Acum este mult mai la vedere și asta ne induce starea de frică.  Cum o putem atenua? Prin a alege să aducem liniște în C6A9FDC3-7053-4C99-8264-17318C4228FEmintea nostră. Starea de prezență și cunoaștere presupune liniște. Care este primul lucru pe care îl observăm atunci când intrăm într-un loc dedicat spiritualității, indiferent de religie? Liniștea care domină acel loc! Ce observăm la un loc din natură care simțim că  ne încarcă? Liniștea… Liniștea nu înseamnă neapărat absența oricărui zgomot ci e și o stare interioară. Dar cum putem face liniște în mintea noastră în această perioadă?

Alegeți să nu vă mai lăsați bombardați de știri alarmante fiind conectat în permanență la canale tv “specializate” în așa ceva. Informați-vă însă periodic cu privire la măsurile luate și pe cât puteți aplicați-le. Luați puțină distanță de cei care răspândesc panică pe rețele de socializare prin mesajele lor. Dacă sunt prieteni sau persoane dragi vouă în această situație, încercați să îi duce-ți într-o altă zonă, discutați și fricile lor, înțelegeți de unde vine frica și pe cât posibil nu o alimentați. Deviați de la subiect, conduceți discuția și spre altceva. Pe lângă soț/soție, iubită/iubit, rude Păstrați-vă aproape și cel puțin un prieten  cu care să puteți discuta și despre altceva și într-o notă optimistă.
Panica, frica și vacarmul gândurilor vă vor împiedica să luați decizii optime atunci când va fi cazul. Cum putem face liniște în minte? Există o mulțime de căi și ține de fiecare din noi să o găsească pe cea care funcționează pentru el. Celor care nu suntem acum în prima linie pentru a face față acestei situații ni s-a dat timp…. Avem acum timp să începem o activitate pentru care nu am avut niciodată timp. Puteți să pictați. Pictură pe numere de exemplu, oricine poate. Credeți-mă, este o activitate care îți linisteste mintea. Cântați sau începeți să învățați să cântați la un instrument. Există o mulțime de aplicații pentru telefon sau tabletă pentru asta. (Un exemplu ar fi Yousician). Citiți toate cărțile pentru care nu v-ați acordat niciodată timp pentru a le citi. Orice activitate care vă aduce bucurie interioară este benefică si e o cale pentru a face liniște în minte.

Rugăciunea, meditația, ayurveda, yoga, etc., funcționează? Atâta timp cât tu crezi din toată inima că funcționează, cu siguranță că oricare din ele vor funcționa în a ajuta organismul să facă față virusului. Și Isus a spus: “Credință ta te-a vindecat!” Virusul acesta nu este altceva decât o “informație” pe care organismul nostru nu a învățat încă să o proceseze, înțeleagă, elimine. Dar cu siguranță o va face. Avem nevoie doar de timp.

Nu vom câștiga nimic dacă vom folosi acest timp pentru a sta lipiți în permanență de canalele de știri. Haideți să luăm o pauză de la modul nostru obișnuit de a fi. Haideți să profităm de acest timp pe care ni l-am dorit mereu să îl avem pentru noi. Omenirea va merge mai departe și vom trece cu siguranță și de această experiență. Suntem nevoiți să stăm pentru o perioadă în casă? Haideți să ieșim cu ceva nou pentru noi din ea.

În articolul ce va urma voi împărtăși cu voi ce cred eu despre această experiență prin care suntem cu toții nevoiți să trecem si de ce a apărut în calea noastră acum. Până atunci, vă doresc sănătate vouă si celor dragi vouă si asa cum frumos a spus preotul Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale si meridionale: “Izolare întru iluminare să aveți!”

Cu drag,

al vostru Ionuț Mihalache

P.S.

Dacă simțiți nevoia să împărtășiți gânduri sau aveți întrebări, scrieți-mi prin comentarii la articol sau pe adresa de e-mail ce o găsiți la Contact. Izolarea socială presupune doar o izolare fizică temporară. Nimic nu ne împiedică să fim “aproape” în mediul virtual de vreme ce îl avem la dispoziție. ☺️

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s