”Oamenii sunt creati după chipul lui Dumnezeu si tind spre asemănarea cu El. Atunci când iertăm, ne asemănăm lui Dumnezeu.”
Divinul experimentează viața prin noi, dar în egală măsură noi suntem datori să avem grijă cum ne ”cheltuim” acest dar pe care l-am primit. Acest dar, numit VIAȚĂ! Viața și tot ce experimentăm pe parcursul ei, sunt ocaziile, oportunitățile noastre de a ne mântui. ”Nimic din ce-i din întâmplare nu-i întâmplător și nimic din ce-i întâmplător nu e la întâmplare!” – spunea și încă mai spune, un prieten și coleg.
Iertarea…, ea nu îi va aduce un bine doar celui pe care îl iertăm, ci în primul rând nouă. De ce? pentru că ne dezleagă de trecut. Atâta timp cât păstrăm în noi, judecata, ura, supărarea pe cineva sau pe ceva ce ni s-a întâmplat, rămânem conectați și legați energetic de acel eveniment și de acea persoană. Decizia noastră de a ierta, nu va schimba ce s-a întâmplat în trecut. Nimeni și nimic nu va mai putea schimba asta. Nici măcar uitarea, nu poate fi o soluție. Iertarea însă, ne poate schimba prezentul și implicit viitorul. De ce? pentru că te schimbă pe tine, îți schimbă ție starea interioară. Toată acea energie pe care o consumam pe vină, judecată acuze, o vom putea folosi în altă direcție. Să ne imaginăm cât de multe am fi putut face în tot acel timp în care am avut gânduri de răzbunare, de judecată, de vină , de auto – judecată. Ce am fi putut face dacă în acel timp am fi avut o altă stare interioară, pozitivă. De aceea, iertarea ne va elibera în primul rând pe noi. Va aduce pacea și liniștea în primul rând în viața noastră de acum și care va să vină.
Dacă e să mergem și mai departe de atât, următorul nivel ar fi momentul în care să nu mai avem nevoie de iertare. Să nu mai fie nevoie să iertăm. Cum vine asta? Atunci când spunem cuiva: ”Te iert!”, deja am emis o judecată. Deja am catalogat și am decis că cineva a greșit față de noi. Deja, l-am judecat pentru gestul său.
Dar dacă am lua situațiile așa cum sunt? Știu, este greu de acceptat, de înțeles, de conceput… Mă lupt cu ”demonii” mei și eu zi de zi. Mă lupt cu judecățile mele… mereu. Dacă am înțelege că orice situație de criză este defapt o ocazie de a ne mântui….
În momentul în care ne oprim din a judeca, nu mai avem ce ierta.
Eckhart TOLLE spune că, în primul rând trebuie să nu ne mai judecăm pe noi înșine, apoi să nu ne mai judecăm semenul. Să învățăm să exprimăm ceea ce simțim fără să învinovățim. Critica înseamnă confundarea comportamentului inconștient al unei persoane cu persoana respectivă. ”Abandonarea criticilor nu înseamnă că nu recunoașteți disfuncția și inconștiența atunci când o vedeți. Înseamnă să fiți – cel care știe – în loc să fiți -reacția și judecătorul. – Eckhart TOLLE.
Transformarea, apare doar atunci când este creat un spațiu în care să aibă loc transformarea. Acest spațiu nu poate exista decât în iubire și înțelegere. Cel mai important catalizator al schimbării într-o relație este acceptarea completă a partenerului așa cum este el, fără a simți nevoia de a-l judeca. ”în acel moment nu vor mai exista victime și făptași, acuzatori și acuzați. […] Atunci, fie vă despărțiți – în iubire – , fie veți pătrunde mai adânc în clipa de Acum împreună.”- Eckhart TOLLE. Abia în acel moment nu vom mai avea ce ierta.
Orice iubire este iubirea lui Dumnezeu! Iubirea nu își are opus în ea înseși! Și atunci, cum se poate transforma ea în altceva de la un moment la altul. Cum putem să iubim și în secunda următoare să acuzăm? Pentru ca mai apoi, uneori, să ne ”vindem” cu un anumit ”preț” iertarea. Prețul? Dovezile din partea făptașului. Dovezi că ne merită iertarea. Dacă e să iertăm, să o facem pentru iertare înseși fără vreun motiv din partea ”făptașului”. Motivul să ne fie iubirea!
Visez la un EU ce va putea să facă toate cele de mai sus natural, de la sine…nu controlat. Acum, nici măcar controlat nu reușesc decât în anumite situații. Dar cum se spune că, poți merge doar atât de departe pe cât poți visa, m-am hotărât să DREAM BIG.
P.S.
Gândurile de mai sus, au fost inspirate de: predica Părintelui Bogdan POPESCU, Puterea prezentului – Eckhart TOLLE, Breaking the habbit of being yourself – Joe DISPENZA, NLP și relațiile de cuplu – Robin PRIOR, Joseph O`CONNOR.
Ionuț MIHALACHE