Georgia – Batumi (II) …. 1+1=1

Am continuat să ”rătăcim” prin Batumi… am ajuns în port unde am descoperit o super interesantă ambarcațiune.

Am f[cut ceva cercetări și am descoperit că e o barcă de tip hydrofoil, model Kometa, proiectată de către ALEKSEEV Rostislav Evgenievich. Aceasta a fost construită în doar 166 de exemplare. Are o capacitate de 120 de pasageri, este propulsată de către două motoare de 1100 CP fiecare și poate atinge o viteză de 160km/h. Cu această barcă se poate călători de două ori pe săptămână de la Batumi la Soci, cam așa:

hh49

După cum vă spuneam, animalele au parte de o ciudată formă de libertate în Georgia… Încă mă întreb dacă sunt libere sau dacă de fapt nimeni nu le poartă de grijă.

IMG_2910

IMG_2901
My brother from another mother….

Ne-am continuat explorarea orașului și am fost răsplătit cu dovada fizică că ceea ce eu cred și doresc se poate, că este posibil ca 1+1 = 1. Acum am și dovada materială…. era ceva ce în ignoranța mea nici nu am știut că se găsește în Batumi. Este o statuie ”vie” despre care citisem și pe care mi-am dorit să ajung să o văd în realitate.

Este statuia… Ali and Nino… Este o operă de artă și inginerie în același timp. Pentru mine? Este bucuria faptului că mai sunt și alții care simt și cred la fel ca mine. Poate că idealizez acest aspect al vieții, poate că cer mult… Dar nu mai pot altfel… Ar trebui să renunț la mine și la viziunea mea de la naștere dacă aș înceta să mai cred și să vreau asta, ca 1+1 = 1…

Această prezentare necesită JavaScript.

Ali and Nino, un ansamblu de două statui cu o înălțime de 8 metri, creație a sculptoriței Tamara Kvesitadze. A fost creată în 2010 și înainte de a fi instalată pe malul Mării negre în Batumi, ea a călătorit mai întâi pe la Veneția și Londra. Este considerată a fi una din cele mai romantice statui din lume. Un bărbat și o femeie care se mișcă și gravitează exact ca într-o relație. Și exact ca în idealul de relație, gravitând unul în jurul celuilalt, prin dinamica dintre ei ajung să devină un singur ”organism”. Conexiunea devine atât de unică, intimă și completă, încât 1+1 = 1. Așa cum fluturele are două aripi, dar zborul său e unul, așa cum inspirăm și expirăm, dar respirația e doar una, tot așa și cuplul e format din doi, dar iubirea este una singură.

Statuia este inspirată de povestea de iubire a unui cuplu, Ali și Nino. Deși autorul azer Kurban Said este creditat pentru această povestire, nimeni nu îi cunoaște cu adevărat originea. Este vorba despre povestea de iubire dintre un musulman azer Ali și o frumoasă georgiană, creștină, Nino. Iubirea lor are un final tragic, căci atunci când trecând peste obstacolele puse de familie și religie ajung să fie împreună, Ali moare ucis în război. Povestea se petrece în timpul primului război mondial. Dincolo de finalul tragic, povestea dovedește că dragostea nu cunoaște nici un fel de bariere, nici frontiere. și nimic nu îi poate impune limite. Dansezi precum ești și iubești precum ești. Iubirea, te înalță și te poate face să îți depășești condiția. Iubirea te potențează și te provoacă să  crești și să scoți la iveală cea mai bună versiune a ta. Nimic nu pare greu și de nefăcut atunci când iubești. Cele mai mărețe lucruri realizate de om de când e lumea, au fost realizate din iubire față de cineva sau de ceva. Dacă credința face ca totul să fie posibil, iubirea face ca totul să fie ușor de îndeplinit. Iubirea este cel mai înălțător și vindecător sentiment și ar trebui să fie singurul care să ne mâne în ”luptă”.

Am părăsit Batumi cu o încredere liniștitoare. Să afli că nu ești singur într-o opinie, îți dă o stare de liniște. Acum am statuia drept certitudine. Am părăsit Batumi fără să mai sper că la un moment dat 1 + 1 = 1… am pierdut speranța în Batumi, la Ali and Nino. În locul ei, Ali and Nino mi-a dăruit certitudinea că 1 + 1 = 1 există și că se va întâmpla.

Nu am găsit încă limba care să conțină cuvintele ce pot descrie sentimentul pe care îl ai atunci când întâlnești în sfârșit pe cineva, care nu are nevoie de subtitrare pentru a îți înțelege sufletul. 

Ionuț MIHALACHE

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s