De ce motocicletă?

De ce motocicletă? O întrebare pusă de mulți, explicații date de la fel de mulți. Se pare că a venit și rândul meu…. Cineva mi-a spus că pare a fi ”Dragostea vieții mele”. Atunci m-am hotărât să îmi trimit mie o scrisoare prin articolul pe care îl împărtășesc cu voi. De ce? Pentru că niciodată nu mi-am răspuns cu adevărat la întrebare fiindcă simțeam răspunsul și nu avea nevoie să fie exprimat. Hai să vedem totuși ce voi găsi acolo, pentru că vreau să mulțumesc pentru că am avut șansa să experimentez asta în viața mea. Sunteți cu mine?

20 de ani și mii de kilometri de atunci…

Love of my life? Nu aș numi-o așa. Mă uit în spate și văd că nici o motocicletă de-a mea nu a avut vreun nume. De ce? Pentru că pentru mine e mai mult o relație simbiotică cumva. Atunci când am încălecat, fac corp comun cu motocicleta mea, asemeni călărețului cu pasărea din Avatar. Este doar o mașinărie, poate veți spune unii. Știu, dar ea este însuflețită prin mine. Pentru cei care vor argumente concrete, științifice, am căutat și uite ce am găsit. Dincolo de spațiul nostru personal se află spațiul peri-personal care se află în imediata noastră apropiere și pe care îl putem percepe fără a fi nevoie să ne mișcăm. Atunci când folosim o unealtă, noi avem tendința de a extinde spațiul peri-personal astfel încât să includă și unealta. De aceea, atunci când mergi pe motocicletă te extinzi și ea face parte din tine.

Știți ce e surprinzător? Că în general nu tu conduci motocicleta. Da, tu alegi cât de repede sau încet să mergi, tu stabilești destinația și trasele pe viraje… dar motocicleta se conduce singură, tu o urmezi și doar ajustezi pe alocuri. Este o adevărată muncă în echipă iar rezultatul este bucurie de viață.

Stare de prezență – puterea prezentului. Orice drum cu motocicleta, chiar și doar până la supermarket, este o călătorie și mereu călătoria va fi cel puțin la fel de importantă ca și destinația. De ce? Pentru că odată ce ești pe motocicletă, gândurile tale sunt ocupate doar de momentul respectiv și doar de momentul respectiv, vacarmul gândurilor dispare. Ești într-o totală stare de 360 de grade prezență. În permanență ai de făcut ceva: echilibru, accelerație, frână, ambreiaj, schimbător de viteze… atingerile la motocicletă sunt ferme dar în același timp fine și bine dozate. Asta se va reflecta în toate aspectele vieții tale. Pe motocicletă te simți mare dar și foarte mic în același timp. Cele două concepte se manifestă simultan și se integrează unul în celălalt, vezi universul ca fiind exact ceea ce este și transcenzi realitatea. De aceea avem acea licărire în ochii. ”Trec prin timp, timpul nu trece!” – Ionuț Ailioaei (prieten și motociclist)

Pe motocicletă, atunci când abordezi un viraj, ești atent la ce se întâmplă în jurul tău iar privirea trebuie să îți fie în față spre locul unde vrei să ajungi, spre ieșirea din viraj. Majoritatea problemelor pe care le întâlnesc în trafic…. le tratez la fel și în viață. Atunci când ceva devine instabil, controlez accelerația, sunt atent la mediul înconjurător, privesc în lungul drumului spre unde vreau să ajung și totul se va termina cu bine. Nu am avut niciodată oase rupte!!!!

Orice motocicletă, este o extensie a personalității proprietarului ei… Nici una din motocicletele pe care le-am avut nu a rămas așa cum a ieșit din fabrică. ”Motocicleta este o expresie a autenticității” spune prietenul meu Petrișor. De aceea, pentru mine este un mod de a-mi exprima creativitatea.

După cum spuneam mai sus, pe motocicletă călătoria e la fel de importantă ca și destinația. Dacă mașina mă duce din punctul A în punctul B, pe motocicletă mă bucur de ceea ce fac între A și B. Atunci când ajungi să înțelegi asta, o poți integra și în alte aspecte ale vieții tale.

”Atunci când ajungi la capătul voiajului, ești obosit, vrei să te odihnești un pic, dar apare îndată întrebarea: Hai, unde mai mergem?” – Ionuț Ailioaei

A simți ceea ce te înconjoară. atunci când merg pe motocicletă, efectiv mă scufund în lumea din jurul meu. Simți vântul, mirosurile, mirosul mării, al pădurilor, al fânului cosit sau al florilor, ești conectat la toate din jurul tău. Cu motocicleta, vei găsi mereu un loc de parcare fie el în aglomerația orașului fie el într-un loc sălbatic. Nu există drum pe care să nu îl poți aborda, iar ochiul ți se antrenează pentru a putea observa locuri care să îți ofere un peisaj, un apus, un răsărit, o plajă sălbatică. Toate astea sunt doar o parte din ceea ce ne face să spunem: ”Motocicleta înseamnă libertate! – Mura (prieten și motociclist)

A fi atent la nevoile celuilalt. Motociclistul este mereu atent la nevoile pasagerei. Vei fi întrebată dacă ți-e cald/frig, foame/sete, dacă ești obosită. Iar călătoria presupune apropiere, ca să nu spun îmbrățișare. Presupune un soi de intimitate…

Motocicliștii mereu se salută atunci când se intersectează pe stradă, în parcări, oriunde. Nu contează ce fel de motocicletă conduci, de viteză, enduro, touring sau cruiser, pasiunea unește și sparge orice bariere sociale, etnice, etc. Fiecare călătorie m-a îmbogățit cu prieteni noi.

Pentru mine a merge pe motocicletă, este combustibil pentru bucuria sufletului meu. Motocicleta ca și manifestare indiferent de motocicleta ce va fi prezentă în viața mea, e parte din cine sunt eu. Starea mea de bine se va reflecta și în modul în care mă comport cu cei din jurul meu. Nu am să neg că pe motocicletă ești mai expus pericolelor, dar atâta timp cât nu merg mai repede decât poate îngerul meu păzitor să zboare, voi fi în siguranță. Nu îmi ura la plecare ”Ai grijă!”, dacă eu nu am frici, nu mi le proiecta pe ale tale. Urează-mi: ”Asfalt uscat, bucură-te și să te întorci cu bine!” Uită-te în oglindă, asigură-te vezi-mă atunci când ești la volan, pentru că văzând orice motociclist mă vezi și pe mine. Nu se știe niciodată, poate sub casca motociclistului pe care îl vei întâlni mâine în trafic, sunt chiar eu cel ale cărui rânduri le citești azi. Mă vei recunoaște după strălucirea din ochi.

Nu îți cer să mă crezi pe cuvânt pentru cele de mai sus, dar înainte de a trage o concluzie…..

Come along, come along with me

and I`ll show you what is like to be free!

Titiyo

Ionuț Mihalache

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s